donderdag 31 oktober 2013

De zielen zijn onderweg

Dit weekend wordt in Bolivia ´Todos los Santos´ gevierd, het feest van de doden. Een feest waarbij overleden geliefden worden herdacht op een speciale manier. Op vrijdag worden de kinderzielen verwacht, op zaterdag de zielen van de volwassenen.

Families ´onthalen´ de zielen in hun huis, waar ze speciale tafels inrichten met een foto en favoriete lekkernijen van de persoon waar het om gaat. Ze bakken ´Tanta wawas´, speciaal brood met gezichtjes, zetten drinken klaar met rietjes erin zodat de zielen iets kunnen drinken tijdens hun tijdelijke terugkomst op aarde en vaak staat er een bord met het favoriete eten klaar. Veel families gaan ook naar het graf van degene waar het om gaat, ook met eten en drinken.

                                Ook al lijkt het misschien luguber en zijn we in Nederland wat nuchter voor dit soort vieringen, toch vind ik het zelf een mooie manier om een keer per jaar stil te staan bij overleden dierbaren. Dit jaar komt het voor ons een stapje dichterbij dan voorgaande jaren, omdat we in januari een dierbare vriendin zijn verloren. Rossmary was 27 jaar en overleed van de ene op de andere nacht, heel onverwacht. We hadden net kerst samen met haar en haar familie doorgebracht en haar verteld van de aanstaande bruiloft.

 
De zus van Rossmary vertelde ons dat we morgen thuis een glaasje water kunnen klaarzetten en een foto van haar. We moeten het dan alleen over positieve dingen hebben, door negatieve gedachten kan het zijn dat de ziel blijft en dat is niet de bedoeling. Ik denk dat we ook maar een glaasje rum erbij zetten...

Mochten jullie iets gaan doen met Halloween vandaag, veel plezier! 

2 opmerkingen:

  1. Wij doen niets met halloween. Maar Todos las santos lijkt mij een bijzondere gebeurtenis. Ik denk dat ik ook maar een borreltje klaar zet voor mijn pa.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie manier om je vriendin te herdenken.

    BeantwoordenVerwijderen