dinsdag 28 januari 2014

Patroon vintage pannenlap

Vanaf het moment dat ik deze pannenlappen voorbij zag komen op Pinterest was ik verkocht: wát een geweldige combinatie van klassiek en modern. In welke keuken komen deze nou niet tot hun recht? Ali Pyper maakte het patroon naar aanleiding van de pannenlappen van haar oma en jij kunt ze nu ook maken! Met toestemming van haar heb ik het mogen vertalen. Als je het patroon eenmaal doorhebt haakt het heerlijk weg. Veel plezier!

- Begin met een magic ring (of haak 4 losse en sluit met een hv) 
Haak 3 losse, dit is je eerste stokje. Maak dan 23 stokjes in de ring, in totaal heb je er 24 stk. Trek de ring aan en sluit met een hv in de 3e losse van je eerste stk.


1. Haak 3 losse (1e stk), 2 stk, 2 losse, 4 stk, 2 losse. Herhaal vervolgens tot je zes groepjes van vier stk hebt: 4 stk, 2 losse, 4 stk, 2 losse enz. 

Opmerking: je kunt er voor kiezen om na iedere toer een nieuwe kleur aan te hechten of meerdere toeren in dezelfde kleur te maken. Hecht je een nieuwe kleur aan, doe dit dan altijd in de ruimte van lossen, want hier begint steeds je nieuwe toer. 


2. Haak 3 losse (1e stk), 2 stokjes, 2 losse, 3 stk, allemaal in de ruimte van 2 losse. Haak dan 1 losse. Vervolgens (3 stk, 2 losse, 3 stk) weer in de lossenruimte en daarna 1 losse. Herhaal dit tot je rond bent, sluit met hv. Je hebt nu 6 groepjes van 2 x 3 stk. 


3. Haak 3 losse (1e stk), 2 stk, 2 losse, 3 stk in de ruimte van 2 lossen. In de volgende ruimte van 1 losse haak je vier stokjes. Herhaal (3 stk, 2 losse, 3 stk) en vier stokjes tot je rond bent. Sluit met hv.


4. Haak 3 lossen (1e stk), 2 stk, 2 lossen, 3 stk in de ruimte van 2 lossen. Sla 3 stk over en haak 1 stk in de ruimte tussen het overgeslagen groepje van 3 stk en het komende groepje van 4 stk. Haak 4 stk en weer 1 stk in de ruimte tussen de twee groepjes. Dan (3 stk, 2 losse, 3 stk) in de ruimte van twee lossen. Sla drie stokjes over en haak een stk in de ruimte tussen de twee groepjes, 4 stk en daarna  nog een stokje. Herhaal tot je rond bent.


Opmerking: In het originele patroon haak je een stokje in de ruimte tussen de twee groepjes. Ik vind het zelf mooier en gelijkmatiger om twee stokjes te maken in het eerste stk van het groepje. Hetzelfde geldt ook voor het laatste stk, dat hoor je eigenlijk in die ruimte te haken maar ik haak in het stokje zelf. Dit is een kwestie van smaak. Als je goed kijkt kun je hier het verschil zien: 


Bovenkant is volgens het origineel, rechterkant is mijn manier. Heb lang zitten te twijfelen over wat nu de juiste manier is, maar het ligt er net aan wat je handiger / mooier vindt.

5. Haak 3 losse (1e stk), 2 stk, 2 losse, 3 stk in de ruimte van 2 lossen. Sla 3 stk over. Dan 1 stk in de ruimte tussen het groepje van 3 st en het groepje van 6 stk.  Haak 6 st en daarna weer 1 stk tussen de groepjes in. Dan ( 3 st, 2 losse, 3 st ) in de lossenruimte. Sla 3 st over en maak 1 stk in de ruimte tussen twee groepjes, 6 st en daarna weer 1 stk. Herhaal tot je rond bent, sluit met hv.


6. Maak 3 losse (1e stk), 2 stk, 2 losse, 3 stk in de ruimte van de twee lossen van de voorgaande toer. Sla 3 stk over, dan 1 stk tussen de groepjes, 8 stk, 1 stk en dan weer (3 stk, 2 losse, 3 stk) in de ruimte van de twee lossen. Sluit met een hv wanneer je rond bent. Zo kun je doorgaan tot je pannenlap de gewenste grootte heeft. Maak nog een zelfde, eventueel met andere kleurvolgorde, voor de achterkant. Leg ze met de verkeerde kant tegen elkaar en haak de twee kanten aan elkaar kant. Maak er eventueel een leuk randje aan en natuurlijk een lusje om de pannenlap op te hangen. Er zijn zoveel variates mogelijk! 

Disclaimer: ik heb nooit eerder zo´n groot haakpatroon vertaald, dus vind het stiekem best een beetje eng. Mocht je foutjes ontdekken, laat het please weten! Voor de duidelijkheid, het originele patroon kun je hier vinden.


6 opmerkingen:

 1. Dank je voor het delen van 't patroontje.
  grtjs. Roet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn mooi. Met een beetje geluk heb ik vanmiddag tijd en ga ik er eentje proberen. Leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het patroontje inmiddels geprobeerd. Ik heb er eentje af en moet dus nog de andere kant maken. Maar het is heel goed te doen. Je hebt het duidelijk opgeschreven en met goede foto's. Als ik de andere af heb zal ik er nog even een berichtje over maken.

   Verwijderen
 3. Wat fijn om te horen Nuendan, ben blij dat het duidelijk is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi, die drie lapjes naast elkaar.
  Zoals je zelf zegt: tegelijk oma en hippe crafster.

  Ik sla het op ,
  voor in een verre toekomst,
  als de tijd zich aandient.

  Fijn weekend
  daar hoog in de bergen,

  Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen